Nytt i 2023: Egne Mastodon-sider i «Allheimen»*  •Engelsk   •Norsk

Chucks

I løpet av en måneds tid har jeg laget noen titalls meldinger både om tredreiing og andre temaer som opptar meg og nye venner på Mastodon.


I romjula skrev jeg meg inn i «Allheimen», som er det norske navnet på «The Fediverse». Dette er de nye sosiale internett-mediene, konstruert av de samme som sto bak tilretteleggingen av WorldWideWeb i sin tid. De har gremmet seg lenge over at WWW ble kuppet av globale tsarer; Facebook, Twitter, Amazon osv. 

Allheimen er bygget over en ny programvare-standard for servermaskiner på internett. Den er åpen og gratis å bruke. Med denne kan digitale samfunn kommunisere og utveksle alt som skapes hos dem med alle de andre samfunn på samme plattform – på visse betingelser som de styrer selv. Motstykket på internett er de globale tsarers servere – som har lokket til seg både lekmann, prest og statsministre. 

Deres grådighet har nådd sine grenser. «Enshittification»*, som det kalles, brer om seg på serverne deres. Jeg har opplevd det selv. Etter to år på Instagram begynte algoritmene der å nekte meg å følge noen som helst nye, også de forslagene de legger fram selv uavlatelig. Jeg har rapportert feilen siden i fjor høst. «Takk for at du rapporterte feilen», svares det hver gang. Men ingen er lenger der som vil rette den. 

Dessuten blir meldingene fra de jeg følger servert i stadig nye «timelines». Det vil si at rekkefølge og sammenblanding med reklame, sponset og foreslått innhold klønes til mer og mer. Ofte ser jeg gamle meldinger jeg har sett tidligere ligge øverst mens nye dukker opp lenger nede. Forvirringen er åpenbart villet, men tilrettelagt av folk som ikke lenger forstår sine egne algoritmer. Antallet ansatte som skal passe på og vedlikeholde tjenesten synker også. Amazon sparket nylig 18000 medarbeidere samtidig. Twitters nye eier Elon Musk startet med vel kjent kaos og masseoppsigelser.

*Alt dette er grundig forklart nylig av Cory Doctorow.

*  https://mastodon.art/@berrefjord 

Med hvilken som helst nettleser kan du gå dit, og derfra videre ut i Allheimen om du ønsker. (Det var en gjeng målfolk som oversatte Fediverse-terminologien først.) Mastodon er serverprogramvare som kan benyttes gratis og ikke krever all verdens kodekunster å dra i gang på egen eller leid server på internett. Nesten som Wordpress for bloggere har vært i mange år nå. Slike blogger lar seg også lett koble til og bli en del av Allheimen. Mastodon er bare en av flere server-plattformer, men den som nå driver flest «instanser» i Allheimen. Den har flest brukere og utviklere! rundt seg. Med stor begeistring lager de ikke minst Mastodon-apper på iPhone. Det markedet forsvant brått da Twitter nylig stengte dem ute.

P.S. Fortsetter som før på Instagram

phbtredreiers Instagram-side følges i hovedsak av tredreiere. De jeg selv føger er også mest tredreiere. Grunnen til at jeg startet med dette for vel to år siden var nettopp å følge med særlig på aktivitetene til mine lærere i Norge og Irland. Ellers har jeg aldri ønsket å bruke Twiter, Facebook osv. Siden jeg på Instagram fortsatt kan følge de jeg fulgte fram til i fjor høst melder jeg meg ikke av tjenesten. Jeg vil fortsette omtrent som før med fotos til mine følgere av det jeg holder på med.